Mijn onderwijsmoment van dit jaar bestaat uit een reeks van activiteiten die me hebben doen beseffen dat technologie in het onderwijs en ik een goede combinatie zijn.
Terugkijkend op het jaar kom ik een quote tegen die ik graag deel: “Je doet niks fout, het kan alleen anders”
Technologie kan je helpen om het anders te doen. Verschillende professionaliseringsactiviteiten hebben me weer meer kennis en inzicht gegeven op welke manier dat kan. Afgelopen jaar met de actuele problemen in het onderwijs zoals het lerarentekort en de toenemende werkdruk ben ik ook wel in gaan zien dat het lastig is om hier óók nog mee bezig te zijn.
Om [technologie-stress] weg te nemen bij mijn collega’s en om leerlingen basisvaardig te laten zijn met de iPad in de eerste les hebben we dit jaar een basecamp georganiseerd: in korte sessies onze leerlingen laten inloggen bij hun digitaal materiaal om ook te controleren of dat allemaal goed gekoppeld is.
Tijdens deze ochtend was ik helemaal in mijn element. Er was een strakke planning en alles (of in ieder geval het meeste!) liep volgens planning. Hulp leerlingen uit de 2e klas hebben hun beste beentje voor gezet en ondanks dat ik sommige collega’s tot het randje van hun comfort zone heb uitgedaagd, waren zij echt de expert op de verschillende gebieden.
Het helpt om met elkaar na te denken wat onze leerlingen nodig hebben aan technologische basiskennis om onze lessen te kunnen volgen. Niet vanwege het device waar we gebruik van maken maar meer de stappen die gezet moeten worden om les materiaal te bereiken. Dit mag geautomatiseerd worden en dat gaat goed met behulp van directe instructie en veel oefenen.
De volgende stap is om verder te kijken dan het digitaal materiaal. Het device is meer dan alleen een toegangspoort tot wat een uitgever bedacht heeft dat je kunt doen in de klas.
Mijn voornemen voor 2020 is om de eindeloze toegevoegde meerwaarde te blijven delen.
Wil je meer weten over hoe dat basecamp in z’n werk ging? Lees het hier.
Rhea Flohr is docent aardrijkskunde en Digitale Vaardigheden op een kleine VO-school in Eindhoven. Daarnaast is ze zelfstandig trainer op het gebied van onderwijs en technologie. Op haar blog rheaflohr.weebly.com deelt ze haar ervaringen.